Hegesztéstechnikai hibák és balesetek!

Érdekes videók, weboldalak, hírek, információk a hegesztéstechnikai iparágon belül.
LaYOOOs
Adminisztrátor
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2022.07.21. 00:10

Hegesztéstechnikai hibák és balesetek!

Hozzászólás Szerző: LaYOOOs »

Minden hegesztő amatőr figyelmét felhívnánk arra, hogy a hegesztés egy fokozottan veszélyes munkavégzési tevékenység. Lehet valamelyik barkácsboltban is hegesztőgépet venni, és nekiállni hegeszteni, de KÉRJÜK a használati útmutató minden pontját SZIGORÚAN BETARTANI! ...esetleg hegesztő szakember segítségét kérni.

Ez a BMAX Kft. által gyártott hegesztőgépekre is igaz.

Nem kell senkinek kitalálni, hogy hogyan érdemes és hogyan biztonságos hegeszteni. Ezt már más kitalálta, és mindenképpen be kell tartani az előírásokat, mert nem csak magunkban tehetünk kárt, hanem környezetünkben, és a környezetünkben élőkben is.

Az alábbi videóban szeretnénk 10 "balesetet/hibát" megmutatni. A videóból látszik, hogy bizonyos jelenetek valós felvételek, és vannak olyanok amelyeket csak oktatási céllal rögzítettek. A megtörténteknél szerencsére nagyobb baj nem volt.

Ha esetleg nem értenéd az angol feliratot, vagy nem látnád a videóból, hogy mi is a baj a munkavégzéssel:

1. jelenet: Éppen csak beugrott hegeszteni. A hegesztőpajzsot felvette, mert félti a szemét, de annyi esze már nem volt, hogy az igen gyúlékony ruháját is lecserélje munkavédelmi ruhára. A hegesztés során felvett testpozícióról már nem is tennénk említést. Ha ez valós felvétel, akkor szerencsére nem történt nagyobb baj.

2. jelenet:
A hegesztő "szakink" gyúlékony anyagot tartalmazó eszközt akar hegeszteni, úgy hogy aláfekszik egy szál pólóban. Húúúúú...A Darwin-díjasok minden évben ilyesféle módon nyerik el a "megtisztelő" kitüntetést. (de azért pajzsot visel, hogy a szemét védje.) Ilyet soha ne próbáljunk meg!

3. jelenet:
Ha a pajzs nem megfelelő, nem megoldás, hogy "vakon" hegesztünk... A munkavédelmi (tűzálló) ruha hiánya, csak hab a tortán.

4. jelenet:
Ez egy oktatási céllal rögzített videó, amely felhívja a figyelmet, hogy ha nem jön a szikra az érintésre, akkor nem a földet kell megszüntetni, és átrakni úgy, hogy "menjen a szikra", hanem ellenőrizni a kábelt.

5. jelenet:
Ha olyan testpozícióban kell a munkát végezni, hogy a testre hullhat a szikra, akkor teljes testet beborító gyulladásvédett ruhát kell viselni.

6. jelenet:
A huzalelőtolás még müködhet, ezért mindig győződj meg, hogy ki van kapcsolva, mert átszúrhatja a kesztyűdet!

7. jelenet:
Ez az igazi sufni tuning... Ő a Mekk mesterek királya. Itt gyakorlatilag csak annyi stimmel, hogy van elég fény a hegesztéshez. Akkumulátorról, gyakorlatilag egy rövidzárral hegeszt bármi nélkül. Ilyet meg se próbáljon senki!!!

8. jelenet:
Ezt a videót nem igazán érjük. A felirat szerint ... Úgy hegesszen, hogy mások ne nézzenek az ívbe.
A videóban viszont egy idióta szerepel aki felrántja a pajzsot.
Ha ilyen idióták vannak a munkavégzésünk közelében, akkor azzal kezdjük a munkát, hogy kizárjuk Őket a kerítés túloldalára.

9. jelenet:
A felvételen látszik, hogy megtörtént esemény. Egy újabb Darwin-díjas!
A szikrát imádó ruhában hegeszt, majd egy rá pattanó szikrától pánikjában rohanni kezd, és így még ki is üti magát. Persze ha munkavédelmi ruhában hegesztett volna, ez nem történik meg, de ha valami előre nem látott helyzet adódik, akkor sem az a megoldás, hogy rohanunk valamerre, ami fele azt sem tudjuk mi van.

10. jelenet:
A pálca minden föld pontra szikrázni fog. Hiába gondoljuk azt hogy mi azt nem szeretnénk hegeszteni. Az elektromos készülékeink földelve vannak, és ha hozzáérintjük a pálcát, tönkre mehetnek. Vigyázzunk, mert egy óvatlan mozdulattal súlyos károkat okozhatunk!

Reméljük, minden kezdő hegesztő huszárnak sikerült valami okosat mondanunk.


!

Összegezve:
MINDIG TARTSUK BE A HEGESZTÉSRE VONATKOZÓ MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOKAT!

Válasz küldése